Bireylerin birbirleriyle ve devletle iliskilerinde ortaya çikan anlasmazliklarda hukuki bilgisine basvurulan ve bireyleri ilgili yerlerde, özellikle mahkemelerde temsil eden ve haklarini savunan kisidir.
AVUKATIN GÖREVLERI
- Bir kimsenin avukatligini kabul etmeden önce davasini aldigi kisiyi (müvekkilini) dinler, yararli olabilecegine inanirsa davayi kabul eder,
- Dava konusu ile ilgili yasalari, yüksek mahkemelerin kararlarini inceler,
- Dava ile ilgili genis arastirma ve inceleme yapar,
- Mahkemelerde çesitli davalar açar veya müvekkili aleyhine açilan davaya katilir,
- Dava ile ilgili taniklari mahkeme heyetine dinletir ve sorular sorar,
- Kararin müvekkili lehine sonuçlanmasini saglamak için savunma metnini hazirlar ve savunma amaciyla konusma yapar,
- Icra takipleri yapar,
- Yeni çikan yayin ve kanunlari takip eder ve yorumlar.
AVUKATLIK MESLEGINDE KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kirtasiye malzemeleri (dosya, kagit, kalem vb.), daktilo, bilgisayar, avukatlik cübbesi, mevzuat (Anayasa, uluslararasi sözlesmeler, yasa, tüzük, yönetmelik, yargi kararlari vb.).
AVUKATLIK MESLEGININ GEREKTIRDIGI ÖZELLIKLER
Avukat olmak isteyenlerin;
- Normalin üstünde akademik ve sözel yetenege,
- Olaylar ve ilkeler arasinda iliski kurabilme gücüne,
- Olaylari derinligine arastirma merakina,
- Baskalarini anlayabilme ve etkileyebilme yetenegine, - Akici konusma becerisine,
- Sorumluluk duygusuna sahip kimseler olmalari gerekir.
AVUKATIN ÇALISMA ORTAMI VE KOSULLARI
Avukatlar, büro ve adliye gibi kapali ortamlarda, gerektiginde kesif çalismalari için açik alanlarda çalisirlar. Çalismalari sirasinda, müvekkilleriyle, yargiç (hakim) ve savcilarla, adli personelle, emniyet görevlileriyle iletisim halindedir.
AVUKAT ÇALISMA ALANLARI VE IS BULMA OLANAKLARI
Bu meslekte is alani oldukça genistir. Kisi, kamu kurumlarinda, özel sirketlerde çalisabilecegi gibi kendi isyerini açip bagimsiz da çalisabilir.
MESLEK EGITIMININ VERILDIGI YERLER
Meslegin egitimi, çesitli üniversitelere bagli hukuk fakültelerinde verilmektedir.
AVUKATLIK MESLEK EGITIMINE GIRIS KOSULLARI
Bölüme girebilmek için Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Sinavi’nda (ÖSS) yeterli “Esit Agirlik (EA)” puani almak gerekmektedir.
AVUKATLIK EGITIMININ SÜRESI VE IÇERIGI
- Temel egitimin süresi 4 yildir. Ön egitim tamamlandiktan sonra 1 yillik staj dönemi vardir. Egitim süresince; Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, Iktisat, Borçlar Hukuku, Idare Hukuku, Devletler Umumi Hukuku, Ceza Hukuku, Mali Hukuk, Türk Hukuk Tarihi, Sosyoloji, Ticaret Hukuku, Hukuk Metodolojisi, Umumi Hukuk Tarihi, Avrupa Hukuku, Çevre Korunmasi Hukuku, Is Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Icra-Iflas Hukuku, Adli Tip, Devletler Özel Hukuku, Askeri Ceza Hukuku gibi dersler alirlar.
- Staj süresince stajyer avukatlara yönelik çesitli seminer ve ödevler verilmektedir. Staj sonunda, Baro Yönetim Kurulunca sözlü sinav yapilir, basarili olanlara “Avukatlik” belgesi verilir.
AVUKATLIK MESLEGINDE ILERLEME
Hukuk fakültelerinde master ve doktora tezlerini vererek hukuk alaninda bir bransta ögretim üyesi olarak çalisabilirler. Avukatlar, gerekli egitimi aldiktan veya stajlari yaptiktan sonra hukuk müsaviri, savci, hakim, noter olabilirler. Ayrica, yürüttükleri davalarda branslasma söz konusu olabilir. BENZER MESLEKLER: Hakimlik, savcilik, noterlik.
BURS, KREDI VE ÜCRET DURUMU
- Mesleki egitim süresince kosullari uygun olan ögrenciler Yüksek Ögretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan ögrenim kredisi, çesitli kurum ve kuruluslardan burs alabilirler.
- Kendi adina çalisan avukatlarin kazançlarini tahmin etmek oldukça zordur. Meslekte uzmanlasmalariyla orantili olarak kazançlari degismektedir. Degisik kurum ve isletmelerde çalisan avukatlar ise çalistiklari kurumun ücret politikasina göre gelir elde ederler.
AVUKATLIK MESLEGI HAKKINDA DAHA AYRINTILI BILGI IÇIN BASVURULABILECEK YERLER
- Ilgili Egitim Kurumlari,
- Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügü Ankara Meslek Danisma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danisma Merkezi Bulunan Türkiye Is Kurumu Il Müdürlükleri.
Avukat, hukuk ögrenimi görmüs ve adalet önünde kisilerin haklarini savunmayi meslek edinmis kimselere denir. Avukat ayni zamanda yasalarla ilgili konularda kisilere yol gösterir. Bir avukat serbest ya da bir kuruma bagli olarak çalisabilir.
Avukatlarin çogu hukukun belirli bir alaninda uzmanlasirlar. Belirli konuda uzman olan avukatlar davalara girerek dava avukati (bazi ülkelerde) olabilir. Bu uzmanlasma çesitli konularda kendine basvuranlara danismanlik yapmak, yol göstermek biçiminde de olabilir. Bir avukat önce söz konusu olayi ya da durumu hukuk açisindan degerlendirir, sonra davayi üstlenir. Hukuk deyimiyle "müvekkil" denen savunacagi kisiyi temsil yetkisi aldiktan sonra da gerekli islemleri yürütür. Durusmalarda davaci ya da davaliyi, vekili olarak yargi önünde temsil eder. Vasiyetname, sözlesme gibi hukuksal belgeleri düzenlemek de avukatin görevleri arasina girer.
Bazi ülkelerde, avukatlik yapabilmek için, avukatlarin meslek kuruluslarina üye olmak zorunludur.
TÜRKIYE'DE AVUKATLIK MESLEGI HAKKINDA KISA BILGI
Türkiye'de avukat olabilmek için önce bir hukuk fakültesini bitirmek, sonra bir yillik staj yapmak gerekir. 2001 yili Mayis ayinda Avukatlik Kanununda yapilan degisikle Türkiye'de Avukatlik yapabilmek için staj'dan sonra yeterlilik sinavini geçme sarti da getirilmisse de 14 Aralik 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayinlanan 5558 sayili kanunla sinav kaldirilmistir.
Avukatlik Stajinin ilk alti ayi adliyede, ikinci alti ayi ise bir avukat yaninda yapilir. Türkiye Cumhuriyeti yurttasi olmayanlar avukatlik yapamazlar. Baska bir ülkede hukuk ögrenimi görenlerin avukatlik hakkini kazanmasi için fark derslerinden sinava girmesi zorunludur. Türkiye'de avukatlarin belli konularda uzmanlasma zorunluluklari yoktur. Her tür davaya girebilirler. Avukatlar durusmalara cüppe giyerek çikarlar; avukatlarin cüppeleri yargiç ve savcilarinkinden farklidir.
Ülkemizde de avukatlarin meslek kurulusu Baro adiyla bilinir ve ancak bu kurulusa üye olanlar avukatlik yapabilirler. Resmi kurumlarda çalisan avukatlarin barolara üye olma zorunluluklari yoktur. Türkiye Barolar Birligi, barolarin üye oldugu kurulustur.
CMK hükümleri geregi avukat tutamayacak durumda olan zanli ya da saniga müdafii saglanabilir. Müdafii olarak görevlendirmeyi baro yapar, ancak müdafii olarak görevlendirilen avukatin ücreti bu is için ayrilmis fondan ödenir. 1 Haziran 2005 de yürürlüge giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarinca gerek sorusturma (dava açilmadan önceki asama) gerek kogusturmanin (iddianamenin mahkemece kabulüne karar verilmesinden sonraki dönem)her asamasinda hem süpheli/sanik hem de müsteki/katilanin avukat bulundurma hakki vardir. 1 Haziran 2005 de yürürlüge giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu ile 18 yasindan küçükler, atili suçlamanin üst siniri 5 yil veya daha fazla olan fiiller için ifade ve sorguda avukat bulundurulmasi zorunludur. Diger hallerde istege bagli olarak avukat bulundurulabilir.
Diger davalar için, avukat bulundurma zorunlulugu bulunmamaktadir. Ancak, bu davalarini avukat araciligi ile yapmak isteyen fakat bunun için mali gücü bulunmayan kisiler, Baroya basvurarak adli yardim kapsaminda kendilerine bir avukat tayin edilmesini isteyebilecekleri gibi, adli yardimdan yararlanmak istegiyle dava açabilir ve davayi açtiklari mahkemenin adli yardim karari vermesini isteyebilir.
Gönderilen Sorular
turkiyeavukatlari.web.tr
11 Mart 2021, PersembeAv. Mustafa Hakkani soru göndermek ister misiniz? Lütfen sormak istediginiz soruyu; ad ve soyadinizi, telefon numaranizi, mail adresinizi ve diger kisisel bilgilerinizi eklemeden yukarida yer alan forma eksiksiz yazin. Diger hukukçu görüslerini burada paylasmayin. Yukaridaki forma yazdiginiz soru metni onaylandiktan sonra sitede yayinlanmaya baslayacak, avukat tarafindan verilen cevap daha sonra soru altina eklenecektir.
Ayni Sehirdeki Diger Avukatlar
Bunlar da ilginizi çekebilir